5 redenen om als hardloper creatine te gebruiken



Of je nu een fanatieke hardloper bent die kilometers verslindt of gewoon geniet van een ontspannen rondje in het park, elke hardloper heeft soms een extra steuntje in de rug nodig. Hoewel creatine veel gebruikt wordt door bodybuilders en powerlifters, hebben ook hardlopers baat bij het gebruik. Hier zijn vijf redenen waarom.

Maar eerst is het belangrijk om te weten wat creatine precies is. In ons eten, vooral in vlees en vis, zit creatine. Het is een stof die onze spieren van energie voorziet. Het innemen van wat extra creatine, in poedervorm of als pil, zou kunnen helpen om je hardloopprestaties te verbeteren.

Meer energie

Hardlopen vereist een constante toevoer van energie, vooral tijdens langeafstandslopen. Creatine speelt een sleutelrol bij het aanmaken van adenosinetrifosfaat (ATP), de brandstof die je spieren nodig hebben om te bewegen. Door dagelijks creatine in te nemen, kun je je ATP-voorraad verhogen, waardoor je spieren meer energie tot hun beschikking hebben tijdens je hardloopsessies. Zo raken je spieren minder snel vermoeid en kun je die laatste kilometers met meer kracht en snelheid afleggen.

Snel herstel

Of je nou een duurloper of een sprinter bent, hardlopen kan behoorlijk belastend zijn voor je spieren en je lichaam in het algemeen. Creatine kan het herstelproces na een zwarte training of lange race versnellen. Door de ATP-voorraad aan te vullen, kan creatine vermoeidheid en spierpijn verminderen, waardoor je sneller weer klaar bent om die kilometers te maken. 

Behoud van spiermassa

Tijdens lange hardloopsessies kan je lichaam spiermassa afbreken als er niet genoeg energie, in de vorm van glycogeen, opgeslagen zit in je spieren. Creatine kan dit voorkomen door de energieopslag in je spieren, je zogeheten spierglycogeenopslag, te verhogen en de productie van eiwitten in je lichaam te stimuleren. Hierdoor blijven je spieren sterk, ook nadat je lange afstanden hebt gelopen. 

Meer explosiviteit

Hoewel hardlopen vaak wordt geassocieerd met uithoudingsvermogen en lange afstanden, vereisen veel races ook een hogere snelheid en explosiviteit, vooral tijdens de eindsprint. Het nemen van creatine kan je helpen om explosieve kracht te leveren tijdens die eindsprint, zodat je toch die race kan winnen. 

Meer focus

Naast fysieke voordelen heeft creatine ook een positieve invloed op je mentale vitaliteit. Creatine kan namelijk je focus versterken, wat essentieel is tijdens lange, vermoeiende runs. Onderzoek heeft aangetoond dat wie creatine inneemt een beter geheugen, focus en een snellere reactietijd kan opbouwen.

Of je nu traint om nog sneller uit de startblokken te vertrekken of je voorbereidt op een ultramarathon, creatine kan je helpen je doelen te bereiken. Voor de beste werking kan je ervoor kiezen om creatine monohydraat te kopen, een pure vorm van creatine. Een dagelijkse inname van drie gram per dag helpt al om je prestaties te verbeteren. Maar vergeet vooral niet om je training en voeding in balans te houden voor optimale resultaten. Dus bind die veters vast en ga op weg naar de finishlijn.